Gratulerer med bestått fagprøve til Karl Johan Litleskare!

Gratulerer med bestått fagprøve til Karl Johan Litleskare!

Vi i Majo vil gratulere Karl Johan Litleskare med bestått på fagprøven! Vi er veldig stolte og vil ønske han lykke til videre!



Litt informasjon om tømrerfaget:

Som tømrer bygger og monterer du ulike typer trekonstruksjoner og innredninger, i tillegg til å rehabilitere eldre konstruksjoner.

Vanlige arbeidsoppgaver for en tømrer:

  • bygging av trehus og andre konstruksjoner i tre
  • innredning av hus i tre, mur, stål eller betong
  • rehabilitering og vedlikehold av bygninger
  • produksjon og montering av elementer og moduler
  • planlegge egne arbeider, og samordne arbeidet med andre fag og aktører
  • lese og forstå tegninger og konstruksjoner

Tømrere utgjør en stor yrkesgruppe. Småhus bygges for det meste i tre, mens større næringsbygg ofte bygges av stål og betong med utfyllende bindingsverk av trevirke i ytterveggene. Det blir også stadig mer vanlig å bygge store hus av massivtre.

Tømreren utfører også innredningsarbeider i alle typer bygg, som oppsetting av innvendige vegger, isolering, platekledning, panelering, montering av dører og vinduer og kjøkken, parkettlegging og belistning.

Det er også tømrerens jobb å vedlikeholde eksisterende trehus, og oppgradere dem til dagens eller en bedre standard. Dette kalles rehabilitering.

Når gamle bevaringsverdige trehus skal føres tilbake til opprinnelig eller en tidligere tilstand, kalles det restaurering. Dette krever at tømreren har kunnskap og kompetanse om tidligere byggemetoder og materialkvaliteter.

Som tømrer arbeider du ut fra rutiner, tegninger og arbeidsbeskrivelser. Arbeidsmetodene inkluderer både håndverktøy, elektrisk verktøy og mer avansert utstyr. Det er også vanlig at tømreren bruker digitale hjelpemidler som oppslagsverk og for å dokumentere arbeidet.

En tømrer må utføre arbeidet på en rasjonell og sikker måte som tilfredsstiller krav til helse, miljø og sikkerhet (HMS).

Tømreren arbeider noen ganger selvstendig, men ofte sammen med kolleger og med yrkesgrupper som murere, blikkenslagere, betongfagarbeidere, malere, elektrikere og rørleggere.